Verslag vogelexcursie 4 mei

Foto: Winfried Temme

Om 9.00 uur stonden 12 geïnteresseerde “vroege vogels” paraat om zich te laten verrassen door de vogelgeluiden in de kloostertuin. Vogelexpert Henny Kloosterboer (IVN) verzocht om 2 minuten stil te luisteren naar de geluiden om ons heen. We hoorden een heel vogelconcert: het winterkoninkje met zijn opgewipte staart klonk lekker brutaal, schel en hard boven alles uit.

Langzaam verder lopend zagen we spreeuwen vliegen van hun nest met jongen naar een andere boom. Ze ruimen de poep van hun jongen op, aldus Henny Kloosterboer. Om die poep zit een vliesje dat alles bij elkaar houdt; eigenlijk lijkt het veel op een pamper bij baby’s!

Twee roodborstjes, een mannetje en een vrouwtje, vlogen heen en weer: het is paartijd! Eén roodborstje vertoonde zich luid zingend aan de vogelspotters met verrekijker in de top van een hoge boom. Ook hoorden we de tjiftjaf, die zijn eigen naam roept, alsook koolmezen, het zwartkopje, maar ook de groenling en de groene specht waren te horen.

Bij het middelste grasveld observeerden we de kraai met nestmateriaal in zijn bek en de ekster, samen in dezelfde boom. Opmerkelijk was dat zij samen in een boom zaten zonder lawaai en ruzie. Waarschijnlijk had de kraai daar geen nest, want dan had hij de ekster al lang weggejaagd. Ook de houtduif zagen we hoog in de bomen. Bij de naaldbomen hoorden en zagen we op dat moment geen goudhaantje en vuurgoudhaantje, jammer!

Bij het bosgedeelte zagen we veel gaten in de bomen: oude nesten door de specht gehakt en nu gebruikt door andere vogels,zoals de boomklever, die we ook nog even hoorden. Tot onze verrassing zagen we hoog in de lucht gierzwaluwen cirkelen: ze zijn weer teruggekeerd vanuit warmere streken.

Bij de picknicktafel hebben we vervolgens allerlei soorten vogelnesten bekeken: een bijzonder kleurige stond erbij. Dit was een nest dat tijdens Carnaval gebouwd is: roze veertjes van de Vastelaovend zaten ertussen. De bosuil was ook van de partij – opgezet weliswaar – maar prachtig met zijn donkere doordringende ogen.

Het was een zeer geslaagde, zowaar droge ochtend, dankzij IVN-vogelexpert Henny en de zeer geïnteresseerde vogelliefhebbers, van wie sommigen veel kennis van zaken hadden!

Winfried en Marieke (bestuursleden stichting VKO)

Please follow and like us:
error20
fb-share-icon121
Tweet 20
fb-share-icon20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Vind je de site interessant? Volg ons dan en 'like' ons!