DOE-dag NLdoet geslaagd!

Dankzij de inzet van een veertiental enthousiaste vrijwilligers mag de DOE-dag (georganiseerd in het kader van NLdoet) op zaterdag 16 maart als zeer geslaagd de boeken in. Er zijn die dag meer dan 100 planten gepoot (diverse soorten heesters en bosaardbeien) en het complete fruitbed is van onkruid ontdaan en vervolgens van een laag houtsnippers voorzien. Tussentijds hebben we genoten van een smakelijke lunch en een stuk vlaai dat ons was aangeboden door woningcorporatie Servatius. Veel dank aan alle vrijwilligers!!!

Please follow and like us:
error22
fb-share-icon121
Tweet 20
fb-share-icon20

2 gedachten over “DOE-dag NLdoet geslaagd!”

  1. Naar aanleiding van de foto hierboven van de bijen bij het bijenhotel:
    Op deze Doe-dag, 16 maart, bleken de jonge bijen dit jaar voor het eerst uit het hotel te komen. Instructief is wat de bouwer van het hotel, Frans Braeken van IVN-Maastricht, op wat nieuwsgierige vragen mijnerzijds antwoordde:

    “Dit jaar zijn mannetjes op veel plaatsen al eind februari uitgekomen. Normale winters is dat rond 10 maart. Dat zijn de laatste eitjes die gelegd zijn in elk pijpje. Maar toen is er een lange koude periode gekomen en de bijtjes zijn alleen actief vanaf 13 graden C. Normaal komen de vrouwtjes 10 dagen na de mannetjes uit. De vrouwtjes zijn nu rond 16 maart pas uitgekomen doordat de temperatuur weer was gestegen.”

    “De mannetjes zijn te herkennen aan hun witte neus, de vrouwtjes zijn iets groter en lijken op mini-hommels, ze hebben echt een winterjas aan voor dit vroege voorjaar. De mannetjes zijn na die 10 dagen geslachtsrijp en paren direct bij het uitkomen van de vrouwtjes. De mannetjes gaan na het paren dood. Ik heb in 2018 de buisjes c.q. geboorde gaatjes geteld: 208 waren gevuld en dichtgemetseld. In elk pijpje zitten 7 à 8 bijtjes, als alles goed gaat zouden er zo’n 1.000 bijen bijkomen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *