DOE-dag / Boomfeestdag: top!

Vandaag zijn er weer enkele mooie werkzaamheden uitgevoerd in de Kloostertuin. Deze laatste DOE-dag van het jaar stond in het teken van Nationale Boomfeestdag (die normaal in maart wordt gevierd, maar vanwege corona is verplaatst naar november). Ondanks een bescheiden opkomst – 7 volwassenen en 2 kinderen – is er door allen veel mooi werk verzet!

Vanwege het ‘thema’ Boomfeestdag was het logisch dat bomen vandaag de hoofdrol speelden. Door ziekte in met name de essen zijn er de laatste tijd veel bomen gerooid in de Kloostertuin. Ofschoon het bosgedeelte op veel plaatsen (te) dicht begroeid was/is, zijn er hierdoor enkele open plekken onststaan, waar nieuwe (her)beplanting welkom was.

Naast de gekortwiekte stam bij de ruïne hebben we daarom een mooie haagbeuk van circa 3,5 meter geplant. Eenzelfde boom hebben we gezet nabij de gekortwiekte stammen die verder richting Croonenhoff staan – op een open stuk waarop we tijdens Burendag 2021 (eind september) met enig dichterlijk ceremonieel ook een kersenboom hebben geplant.

De haagbeuk nabij de ruïne.

Ook staan er nu 4 mispels, 4 eikjes, 3 beukjes en 1 Viburnum op vrijgemaakte plekken en ook deze bomen kunnen nu tot volle wasdom komen. De (nieuwe) bomen hebben vandaag ook een houten steunpaal gekregen, althans de eerste acht. De overige zes palen plaatsen we binnenkort en dan bevestigen we meteen ook de rubberbanden om de stammen.

Een van de mispels.

Voorts hebben de kinderen, met hulp van hun ouders, overtollig opschot van veel bomen verwijderd en zijn – op IVN-advies – de dikste stammen van de hazelaars verwijderd. Met een accubosmaaier zijn bovendien heel veel netels verwijderd (o.a. bij de klimstammen), zodat de weides weer mooi ogen. En als proef is er gele ratelaar gezaaid op de middenwei.

Weg met die netels!
Hopelijk gele bloemetjes in het gras in 2022.

Er is kortom hard gewerkt door een kleine maar enthousiaste groep. En hard werken leidt tot grote honger en dorst. De smakelijke lunch die rond 12.30 uur ter (picknick)tafel kwam – broodjes, chocoladecroissants, wafels, koekjes, mandarijnen, koffie, thee, melk, chocomel en sinasappelsap (!) – ging er dan ook goed in bij iedereen. Onze dank aan alle harde werkers!

Please follow and like us:
error20
fb-share-icon121
Tweet 20
fb-share-icon20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *